Cele 4 faze ale menopauzei

Menopauza este un proces natural care se manifestă printr-o serie de schimbări la nivel hormonal, de cele mai multe ori cu impact negativ asupra calității vieții. În mod uzual apare între 40 și 55 de ani și se manifestă prin stări neplăcute precum: bufeuri, transpirația excesivă, oboseală insomnie, nervozitate, amețeală și alte simptome, care de primă intenție nu ar fi asociate cu menopauza.

Știați că menopauza este asociată cu aproximativ 60 de simptome diferite?

Din punct de vedere simptomatic, menopauza nu se instalează dintr-o dată. Astfel, pot fi identificate următoarele etape: pre-menopauza, peri-menopauza, menopauza și post-menopauza

Pre-menopauza

Primul pas spre menopauză începe cu pre-menopauza. Această fază poate începe în jurul vârstei de 35 de ani, când echilibrul hormonal se schimbă încet.

În această fază, organismul femeilor începe să producă mai puțini hormoni asociați funcției de reproducere (în special progesteron), astfel încât poate apărea așa-numita dominanță estrogenică. Modificările hormonale de început se manifestă, în general, prin perioade menstruale neregulate sau mai abundente. Ciclurile lunare devin initial mai scurte, dupa care pot deveni  mai lungi. În același timp, pot apărea și alte simptome asociate fazei incipiente a instalării menopauzei, cum ar fi schimbări de dispoziție, tulburări de somn și discomfort la nivelul sânilor.

Peri-menopauza

Peri-menopauza este faza principală a menopauzei și apare de obicei între 45 și 50 de ani. Această fază se caracterizează, în primul rând, prin faptul că ovarele produc din ce în ce mai puțin estrogen. Perioadele ciclurilor menstruale devin și mai neregulate și apar bufeurile și transpirațiile nocturne. De asemenea, se instalează oboseala și, în același timp, pielea și membranele mucoase devin mai fragile și mai uscate.

Pre-menopauza și peri-menopauza sunt etapele de tranziție a organismului către menopauză care variază de la femeile la femeie și care durează, în medie, 3-4 ani, însă pot avea și o perioadă mai scurtă, de câteva luni, sau mult mai lungă, până la 10 ani.

Menopauza

Menopauza este faza propriu-zisă, adică atunci când o femeie are ultima menstruație. Producția de hormoni scade atunci în așa măsură încât nu mai apare ovulația. În medie, femeile ajung la menopauză în jurul vârstei de 50 de ani.

Post-menopauza

Prin definiție, post-menopauza începe atunci când nu au existat perioade menstruale timp de cel puțin un an. Din acest moment, nivelurile hormonale din corpul feminin se stabilizează, organismul se obișnuiește din ce în ce mai mult cu situația hormonală schimbată, iar simptomele menopauzei se diminuează.

Cele mai frecvente simptome ale menopauzei:

bufeuri

Bufeurile și transpirația excesivă se numără printre cele mai frecvente simptome ale menopauzei și reprezintă modul în care organismul reacționează la modificările nivelului de hormoni. Episoadele de oboseală sunt de obicei de scurtă durată dar pot apărea de mai multe ori pe zi.

insomnia

Insomniile sunt asociate menopauzei chiar dacă femeile au tendința de a dormi mai puțin, în mod natural, nu doar în timpul menopauzei. Lipsa unui somn odihnitor accentuează și alte simptome asociate menopauzei: oboseala, lipsă de concentrare și iritabilitatea.

depresie

Între 30 și 40% dintre femei se confruntă cu schimbări de dispoziție și stări depresive în timpul menopauzei. Schimbarea circumstanțelor de viață ca urmare a menopauzei poate fi extenuantă, iar schimbările hormonale pot perturba starea emoțională.

uscat

Uscăciunea vaginală este un fenomen cu care se confruntă aproximativ jumătate dintre femei, în timpul și după menopauză. Mucoasa vaginală își pierde din umiditatea naturală, devine mai sensibilă și se irită mai ușor, ceea ce poate provoca senzația de arsură sau mancărime.

Opțiuni de terapie pentru simptomele asociate menopauzei

Aflați mai multe despre diferitele opțiuni de tratament și terapii pentru simptomele din timpul menopauzei - de la terapia de substituție hormonală la alternativele fără hormoni, pe bază de plante.

HTR-Menoelle

01

Terapia de substituție hormonală

De primă intenție, soluția cea mai cunoscută în caz de simptome multiple și severe în timpul menopauzei o reprezintă terapia de substituție hormonală.

02

Opțiuni de tratament pe bază de plante

În cazul simptomelor mai puțin severe ale menopauzei, de primă intenție în ameliorarea acestor simptome sunt remediile pe bază de plante, izoflavonele sau fitoestrogenii care promit o terapie blândă și ce nu implică suplimentarea cu hormoni.

herbal-treatment-therapy
flowers-menoelle

03

Alternativa fără izoflavone, fără fitoestrogeni, fără substituție hormonală

Comprimatele menoelle® PLUS conțin extractul patentat EstroG-100®, care este cunoscut pentru amelioararea simptomelor asociate menopauzei în întreaga lume și reprezintă o alternativă testată clinic, eficientă și bine tolerată, atât în cazul simptomelor multiple și severe, cât și în cazul simptomelor mai blânde. Formula menoelle® PLUS, cu cele 5 ingrediente active2 extracte patentate: EstroG-100® și Affron® și 3 vitamine: vitamina D3, vitamina B6 și acid folic reprezintă soluția pentru ameliorarea a 12 simptome ale menopauzei în mod natural.